Festival Llum BCN – Wanner de keuken een esthetische kunstruimte wordt…

 

Dromerig ontwerp van Oliver Bal voor het bekende lichtfestival Llum BCN

 

Barcelona viert in februari altijd een winterfestival ter ere van de tweede beschermheilige van Barcelona, Santa Eulalia. Onderdeel van het festival is het BCN Light Festival.

 

In 2020 ontwikkelde de architect, ontwerper en artistiek directeur van Carpintectura Oliver Bals een heel speciaal kunstconcept voor dit lichtfestival voor de ruimte in de exclusieve meubelwinkel carpintectura.

 

In tegenstelling tot uitgebreide, elektronische lichtshows koos hij voor een interactieve en contemplatieve kunstervaring geheel zonder elektrische rommel. De werkoppervlakken van een van de keukens werden op een brandveilige manier bedekt met brandvertragend papier (ons bruine kraftpapier). Toen de duisternis viel, werden mensen uitgenodigd om deze ruimte artistiek te transformeren. Hoe ging dit in zijn werk?

 

Beginnend met een brandende kaars, kon elke bezoeker een andere kaars aansteken en deze vastmaken aan een vrij gekozen gebied.

 

Dat was het begin van de kunstvoorstelling

 

 

Er waren dus twee esthetieken – een aan het begin, pure, nobele eenvoud, en dan het uiteindelijke resultaat met de volledig veranderde ervaring van ruimte door de veelheid van brandende, of volledig uitgebrande kaarsen. Het “vullen” van de oppervlakken gaf ze een compleet nieuwe betekenis.

 

Omdat de mensen actief betrokken waren bij deze verandering van de ruimte, veranderden ze ook zelf even en voelden ze dit intens. Zeker ook de speciaal gecomponeerde muziek die als een tapijt van geluid de ruimte bedekte, maakte deel uit van dit totale kunstwerk.

Na een paar uur zag het er zo uit:

 

 

Hier is een prachtige video van dit kunstproject. Laat je betoveren!

 

 

 

 

Hebben we je kunnen inspireren? We helpen je graag om je ideeën te realiseren! Neem contact op met

 

Gebruik het zijmenu aan de rechterkant/beneden in de mobiele weergave voor meer informatie en afbeeldingen over de afzonderlijke projecten en ideeën.